Standup: Humor som tar Sverige med storm

19 april 2023 Julia Zsiga

Standup är en genre av underhållning som på senare år har blivit alltmer populär i Sverige. Det är en form av humor där en ensam komiker står på scenen och levererar en monolog fylld med skämt och anekdoter. Standup har blivit ett sätt för unga vuxna svenskar att koppla av och skratta efter en stressig dag på jobbet eller i skolan.

Ursprung och utveckling av Standup

Standup har sitt ursprung i USA, där det blev populärt på 1970-talet. Komiker som George Carlin, Richard Pryor och Jerry Seinfeld var några av de tidiga förespråkarna för genren. Standup spred sig sedan till andra länder runtom i världen, inklusive Sverige. I Sverige tog Standup fart under 2000-talet, då flera svenska komiker började uppträda på små klubbar och barer runtom i landet. Idag är standup en etablerad genre i Sverige och många svenska komiker har blivit kända genom sina framträdanden på scenen.

image

Varför Standup har blivit så populärt

En av anledningarna till att Standup har blivit så populärt är att det är en form av humor som många unga vuxna svenskar kan relatera till. Standup-komiker pratar om vardagliga situationer och problem som många kan känna igen sig i, vilket gör att publiken kan skratta åt sig själva och sin egen situation. En annan anledning till Standups popularitet är att det är en enkel och avslappnad form av underhållning. Det krävs inga förkunskaper eller förberedelser för att se en Standup-föreställning. Publiken kan bara sitta ner, koppla av och ha roligt.

Standup-komiker som är värda att se

Det finns många duktiga Standup-komiker i Sverige som är väl värda att se live. Här är några av de mest kända och uppskattade: 

  • Soran Ismail: En svensk komiker med irakisk bakgrund som är känd för sin självutlämnande humor och skarpa samhällskritik.

  • Måns Möller: En veteran inom den svenska Standup-scenen som har varit aktiv sedan 1990-talet. Måns är känd för sin sarkastiska humor och sin förmåga att skapa underhållning av de mest tråkiga ämnena.

  • Özz Nûjen: En svensk komiker med turkisk-syriansk bakgrund som har gjort sig känd för sin politiska humor och sin förmåga att skapa en dialog med publiken.

Fler nyheter